Google reviews

5 Sterren Reviews

5 Sterren Reviews

NEEM CONTACT OP

Hoe omgevingsvergunning aanvragen in 2023?

Heeft u bouwplannen waar u een omgevingsvergunning voor nodig hebt, maar weet u niet precies hoe dit werkt? Dan bent u aan het juiste adres! Bouwbedrijf de Laat kan u helpen met het aanvragen van een omgevingsvergunning voor uw bouwproject, maar als u het graag zelf wilt doen kan dat natuurlijk ook. In dit artikel hebben wij alle stappen uitgewerkt, die genomen moeten worden bij het aanvragen van een omgevingsvergunning.
Facebook
Twitter
Email
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest

Wat is een omgevingsvergunning en wanneer moet ik deze aanvragen? 

Voordat we u uitgebreid elke stap van het aanvragen van een omgevingsvergunning gaan uitleggen, leggen we eerst in het kort uit wat het precies is en wanneer het nodig is om een omgevingsvergunning aan te vragen. 

Een omgevingsvergunning is een officiële toestemming van de overheid om bepaalde bouwactiviteiten uit te voeren. Een omgevingsvergunning is bedoeld om ervoor te zorgen dat bouwprojecten voldoen aan wettelijke voorschriften en dat ze geen nadelige invloed hebben op de omgeving. 

Je hoeft niet voor alle bouwprojecten een omgevingsvergunning aan te vragen. Voor interne verbouwingen heeft u geen vergunning nodig. Denk hierbij aan een verbouwing van uw interieur, badkamer, keuken of sanitair. Voor alle verbouwingen buitenshuis heeft u wel een vergunning nodig. 

1. Omgevingsvergunning aanvragen bij omgevingsloket 

Stap 1 bij het aanvragen van uw omgevingsvergunning is naar de website omgevingsloket.nl gaan. Hier krijgt u twee keuzes, om als particulier of als bedrijf een omgevingsvergunning aan te vragen. Als u particulier bent, kiest u natuurlijk voor het linker vakje. 

Verder ziet u ook, dat u uw vergunningsaanvraag kunt laten checken of een melding kunt maken.

2. Nieuwe vergunning aanvraag doen bij omgevingsloket 

Wanneer u de aanvraag heeft gestart, komt u op de homepagina van omgevingsloket.nl. Hier kunt u uit een aantal dingen kiezen: 

 • Wat is Omgevingsloket Online?
 • De stappen
 • Mijn overzicht
 • Vergunningscheck
 • Aanvraag omgevingsvergunning / melding

In dit geval zal u waarschijnlijk kiezen voor ‘Aanvraag vergunning / melding’. Met deze knop start u de aanvraag van uw omgevingsvergunning. Als u deze knop heeft ingedrukt, komt u op een pagina terecht waar u meer gegevens kunt invullen over uw vergunningaanvraag. In de volgende stap wordt meer uitgelegd over deze gegevens. 

3. Aanvraag voor omgevingsvergunning bevestigen

In stap drie gaat u een aantal gegevens over u uw bouwproject invullen, namelijk: 

 • De naam van uw aanvraag voor de omgevingsvergunning
 • Of u de omgevingsvergunning gefaseerd wilt aanvragen of niet
 • Een omschrijving van uw bouwproject

Naam invullen voor uw vergunningsaanvraag

De eerste stap is, een naam verzinnen voor uw vergunningaanvraag. Deze eerste stap is niet zo heel bijzonder, u mag deze naam namelijk zelf kiezen en het maakt niet uit wat de naam is. 

Omgevingsvergunning gefaseerd aanvragen of niet? 

Bij stap twee wordt gevraagd of u de omgevingsvergunning gefaseerd wilt aanvragen. Een omgevingsvergunning gefaseerd aanvragen betekent, dat u de vergunning in verschillende stappen aanvraagt.

Deze optie kan handig zijn als u nog niet alle benodigde informatie en documenten heeft voor het bouwproject, maar toch graag wilt starten met een omgevingsvergunning aanvragen.

Een projectomschrijving maken over uw bouwproject

Bij het veld ‘projectomschrijving’ is het de bedoeling dat u een korte omschrijving maakt van uw bouwproject. Deze omschrijving wordt door de gemeentelijke ambtenaar gebruikt om een beeld te krijgen van uw bouwproject en vergunningsaanvraag. 

4. Persoonlijk gegevens invullen voor de aanvraag van uw omgevingsvergunning

Wanneer uw vergunningsaanvraag bevestigd is, kunt u verder met het invullen van uw persoonlijke gegevens. Bijvoorbeeld uw naam, e-mail en telefoonnummer. 

Daarnaast moet u ook invullen of u de aanvraag voor uzelf indient of voor iemand anders. Als u al deze gegevens heeft ingevuld, dan kunt u verder naar de volgende stap. 

5. Adresgegevens invullen van uw bouwproject

In deze stap gaat u alle adresgegevens invullen van uw bouwproject. Daarnaast moet u invullen of u de eigenaar van het pand bent of dat u het huurt.

Deze stap is vrij simpel en is zo klaar. Als u al de adresgegevens heeft ingevuld, kunt u door naar de volgende stap. 

6. De omgevingsvergunning aanvragen en het beschrijven van de werkzaamheden

Bij deze stap van het aanvragen van een omgevingsvergunning wordt het iets complexer. Omdat het hier wat ingewikkelder wordt, neemt Bouwbedrijf de Laat meestal de taak op zich om de omgevingsvergunning te regelen. Wij hebben veel ervaring met omgevingsvergunningen aanvragen en weten precies hoe dit proces verloopt. 

Mocht u het toch zelf willen regelen, dan bestaat dit proces uit drie stappen.

 • Kiezen of u een vergunningscheck wilt laten doen
 • Het toevoegen van alle werkzaamheden
 • Het resultaat van alle ingevulde informatie

Het toevoegen van de werkzaamheden voor uw vergunningsaanvraag en vergunningscheck

De eerste vraag die u krijgt is: “Wilt u een vergunningscheck laten doen?”.

Wij raden u aan de vergunningscheck te laten doen. Als u een vergunningsaanvraag doet en het toch blijkt dat u vergunningsvrij mag bouwen, dan moet u alsnog de kosten betalen voor het in behandeling nemen van uw aanvraag.

Het toevoegen en beschrijven van alle werkzaamheden voor uw omgevingsvergunning

Deze stap is erg belangrijk. U moet hier namelijk alle werkzaamheden invullen die te pas komen tijdens uw bouwproject. Deze stap zorgt vaak voor vertraging, het is om deze reden erg belangrijk dat u al deze werkzaamheden zorgvuldig invult.

Het kan zijn dat u er bij deze stap niet uitkomt. Wij raden u in dit geval aan contact met ons op te nemen of de omgevingsvergunning ons te laten regelen. Op deze manier ontstaat er zo min mogelijk vertraging.

Het resultaat van het toevoegen van al uw werkzaamheden binnen uw omgevingsvergunning

Wanneer u alle werkzaamheden heeft ingevuld, kunt u onderaan de pagina het resultaat hiervan zien. Als u toch nog werkzaamheden wilt toevoegen of verwijderen, dan kan dat hier

Bij de volgende stap gaat u de aangevinkte werkzaamheden verder specificeren. 

7. Het specificeren van de werkzaamheden binnen uw bouwproject en omgevingsvergunning

De gemeente of provincie wil meer weten dan alleen de werkzaamheden binnen uw bouwproject. Ze willen dat u uw bouwproject verder specificeert. U zal hiervoor een aantal vragen krijgen, bijvoorbeeld:

 • Is het een woonboot?
 • Is het één woning of zijn het er meerdere?
 • Wat zijn het type werkzaamheden binnen uw bouwproject?
 • Waar gaat u bouwen? 
 • Is het een seizoensgebonden pand? 
 • Is het pand tijdelijk?
 • Waar wordt het pand voor gebruikt? 

Alle vragen zijn over het algemeen vrij gemakkelijk te beantwoorden.

Het noteren van de materialen en kleur van uw bouwproject

Een omgevingsvergunning is ervoor bedoeld dat een bouwproject voldoet aan wettelijke voorschriften en geen negatieve invloed heeft op de omgeving. De gemeente of provincie zal een aantal vragen over uw materialen en kleuren stellen om te controleren of deze voldoen aan de opgestelde eisen.

U krijgt bij deze stap ook de optie uw bouwplan mondeling te bespreken bij de welstandscommissie of stadsbouwmeester. 

Inschatten wat de bouwkosten zijn en uw omgevingsvergunning aanvraag

De laatste stap van het specificeren van uw vergunningsaanvraag is het indienen van uw bouwkostenschatting. In deze schatting moeten alle kosten genoteerd staan exclusief de BTW. 

De bouwkostenschatting wordt door de gemeente of provincie gebruikt om de legeskosten te bepalen. De legeskosten zijn landelijk bepaald. U heeft hier dus niet veel invloed op.

8. Aanvragen van uw omgevingsvergunning en bijvoegen van de juiste bijlagen

Deze is het belangrijkst en gaat helaas ook het meest fout. Door onder deze stap adviseren wij u altijd om Bouwbedrijf de Laat uw omgevingsvergunning aan te laten vragen. Op deze manier kunt u zich focussen op uw bouwproject en regelen wij de vergunning.

Desondanks zijn hieronder alle stappen uitgewerkt.

Welke bijlagen moet u toevoegen voor de aanvraag van uw omgevingsvergunning?

U moet onder andere bijlagen toevoegen voor de welstand, constructieve veiligheid en voor de gezondheid van het pand. Voor elk van deze onderdelen wordt een toelichting gegeven over wat u moet doen. Wij raden u zeker aan deze ook goed te lezen.

Het is belangrijk dat u al deze onderdelen zeer zorgvuldig invult. Elk onderdeel, dat verkeerd wordt ingevuld, kan voor veel vertraging zorgen. Wij raden u om deze reden aan contact op te nemen met Bouwbedrijf de Laat wanneer u ergens over twijfelt of iets niet begrijpt. 

Welke bijlagen moeten er toegevoegd worden voor de praktijk?

Als u gaat verbouwen, moet u in ieder geval de bouwtekeningen en constructieberekeningen als bijlagen toevoegen. Wij adviseren deze stap samen te doen met Bouwbedrijf de Laat of met uw architect. Op deze manier weet u zeker dat u geen belangrijke gegevens mist. 

9. Uw omgevingsvergunning aanvragen of nog laten checken?

Zoals al eerder benoemd is, kunnen fouten in de vergunningsaanvraag veel vertraging voor uw bouwproject opleveren. Om deze reden raden wij aan uw vergunningsaanvraag met Bouwbedrijf de Laat te bespreken en na te kijken. Op deze manier zal er zo min mogelijk vertraging zijn voor uw bouwproject en kan het project zo snel mogelijk beginnen.  

10. Omgevingsvergunning indienen

Als u tevreden bent met uw vergunningaanvraag, dan kunt u deze gaan indienen. Wij raden u aan de aanvraag nog voor een laatste keer na te lezen, zodat u er zeker van bent, dat u niks mist. 

Wanneer de aanvraag incompleet is, dan geeft omgevingsloket hier een melding over. Omgevingsloket zal aangeven welke gegevens nog ingevuld moeten worden. U kunt de aanvraag echter ook incompleet indienen, u kunt dan later nog de missende gegevens toevoegen. 

Wij raden u aan niet te lang te wachten met het toevoegen van de ontbrekende informatie, aangezien dit veel vertraging voor uw bouwproject kan opleveren. 

11. Hoelang duurt het voordat een aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt goedgekeurd?

Het proces van het beoordelen van een vergunningsaanvraag duurt maximaal 8 weken. Dit kan echter met 6 weken verlengd worden indien de bevoegde instantie dit op tijd aangeeft. 

Zelf omgevingsvergunning aanvragen of laten doen?

Als het goed is, heeft u nu uw omgevingsvergunning succesvol kunnen aanvragen. Wanneer u er toch niet uitkomt, kunt u gerust contact opnemen met Bouwbedrijf de Laat voor hulp met het aanvragen van uw omgevingsvergunning. 

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest

Onze Nieuwste Artikelen